Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Θα δούμε σύντομα λουκέτα στην ελληνική τηλεόραση;

Θα δούμε σύντομα λουκέτα στην ελληνική τηλεόραση;Αύριο πρωί πρωί καταθέτω αγωγή στην εταιρεία παραγωγής και στο κανάλι που έπαιξε το σίριαλ στο οποίο πρωταγωνίστησα. Είμαι απλήρωτος δύο χρόνια!» Η εξομολόγηση έγινε από κορυφαίο ηθοποιό-φίλο από τα παλιά και η περίπτωσή του είναι κόκκος άμμου στην έρημο της σημερινής τηλεοπτικής πραγματικότητας.
Η συρρίκνωση της ελληνικής παραγωγής με αιτία την οικονομική κρίση αποστερεί την εργασία από εκατοντάδες καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, τεχνικούς.

Θα δούμε, λοιπόν, λουκέτα και στην ελληνική τηλεόραση; Σίγουρα ναι. Και την πρωτιά θα έχουν όχι κανάλια, αλλά εταιρείες παραγωγής.
Ας πάρουμε για παράδειγμα τη δημόσια τηλεόραση. Η ΕΡΤ έχει εγκρίνει ένα χρόνο μετά την αλλαγή της ηγεσίας της -τυπικά ακέφαλη είναι ακόμη- 3 με 4 ιδιωτικές παραγωγές. Το «Στην υγειά σας» του Σπύρου Παπαδόπουλου, το talk show του Σεραφείμ Φυντανίδη «Οι παρέες γράφουν ιστορία», τα ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου, τα ταξιδιωτικά της Μάγιας Τσόκλη και 1-2 ακόμη εκπομπές. Ούτε λέξη για σίριαλ, παρότι οι προτάσεις υπάρχουν από το Μάρτιο στην Αγία Παρασκευή.
Η παραγωγή σίριαλ είναι η αχίλλειος πτέρνα για τα μεγάλα ελληνικά στούντιο με τα οποία συνεργάζονται το ΑΤΑ, η Άνωση, η Οn, το ΕΝΑ, η Cut κ.ά. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι η πρώτη συγχώνευση εταιρειών συζητιέται ένα μήνα τώρα και θα κάνει αίσθηση στην τηλεοπτική αγορά, εάν ευοδωθεί.
Παράλληλα, τα κανάλια δεν αποκλείουν συνέργιες. Ο Alpha έκανε απόπειρα τεχνικής συνεργασίας με το Star, που όμως ναυάγησε. Ήδη τηλεοπτικά κανάλια συνεργάζονται στο επίπεδο του τηλεοπτικού ρεπορτάζ καλύπτοντας εναλλάξ θέματα της επικαιρότητας και ανταλλάσσουν κασέτες. Δεν είναι τυχαίο που βλέπουμε τις ίδιες εικόνες σε διαφορετικά κανάλια. Άτυπα αυτό γινόταν από χρόνια...
Όμως, η μεγάλη ανατροπή προέρχεται από το ενδιαφέρον νέων Ελλήνων επενδυτών ή ξένων μεγαθηρίων. Το δίδυμο Λαυρεντιάδη - Κυριακίδη αγόρασε πέρυσι το TV Magic και τον Flash από τον Σωκράτη Κόκκαλη και το Κανάλι 10 από τον Γιώργο Τράγκα. Φέτος έβαλαν στα σχέδιά τους το κυπριακό Sigma. Η FOX προσκλήθηκε από τον ΑΝΤ1 ως σύμβουλος και παραμένει ενεργά στο πλευρό του.
Θα δούμε πολλά φέτος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου